Trendyol'un reklamları neden azaldı? - Çünkü buna mecbur!

#RekabetHukuku

9/27/20241 min oku

a bunch of money flying through the air
a bunch of money flying through the air

Trendyol'un agresif satış pazarlama stratejisini hatırlıyorsunuzdur; nereye baksak karşımıza çıkıyordu.
E-ticaret devi Alibaba tarafından satın alındıktan sonra Trendyol, pazarda hızla yükselip adeta hakim bir konuma geldi. Bu büyümenin arkasındaki en büyük güç, izledikleri yoğun hatta agresif reklam stratejisiydi. Ancak, bu strateji ne kadar masumdu? Parayı veren düdüğü gerçekten çalabilir mi? Themis'in kılıcı—yani hukuk düzeni—bu duruma nasıl bir yanıt vermiştir?

Rekabet hukuku açısından yıkıcı fiyatlandırma genellikle yasaklanmaktadır. Bunun nedeni, piyasada hakim konumda olan firmaların zararına satış yaparak rakiplerini piyasa dışına itip, sonrasında tekelleşerek fiyatlandırmayı tüketici aleyhine orantısız bir şekilde bozma potansiyelidir.

Elektronik pazaryerleri doğrudan ürün satmamaktadır; ancak bu, onların zararına oranlarda reklam vererek rakiplerinin yok olmasına neden olma stratejisini benimsemeyecekleri anlamına gelmez. Rekabet Kurumu'na gelen bir şikayet üzerine bu durum soruşturma konusu olmuştur. Soruşturma sonucunda 23.09.2021 Tarih ve 21-44/650 M Kararı verilmiştir. Bu karar sonucu Trendyol, kazancının belirli bir limitin üzerinde reklam yapmayacağına yönelik olarak kuruma taahhütte bulunmuştur. Verilen taahhüt henüz süresi dolmamış olup, bu sürenin bitiminde Rekabet Kurumu'nun bir uzatım talep edip etmeyeceği ise belirsizdir.